Foto

duminică, 22 mai 2016

Noaptea Muzeelor Deschise 2016



        După cum știați, sâmbătă 21.05.2016, s-a desfășurat Noaptea Muzeelor Deschise în toată țara, așa ca, înarmat cu bună dispoziție și împreună cu doi colegi, Costinel Mitrache și Emma Săvulescu, am încercat să facem un tur al muzeelor din Craiova.
        Și am început de la Casa Universitarilor, clădire construită in decursul sec. al XIX-lea (cea dintâi mărturie despre casă datează  din 1833), și care a fost, in fapt, locuinta primarului Craiovei din acea perioadă, N. Romanescu( n.1855, decedat la 31 august 1931) și ajunsă in stadiul final, cunoscut de noi azi, in anul 1903.
         Graţie funcţiei de primar al oraşului Craiova, N. Romanescu a venit în contact cu personalităţi de seamă ale României, propria casă fiind un cadru ales de găzduire a unora dintre numeroasele sale întâlniri. Astfel, i-au fost oaspeţi Nicolae Iorga şi George Enescu, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu, Elena Văcărescu, C.A. Rosetti, Alexandru Macedonski .


        După ce am terminat de vizitat Casa Universitarilor, am pornit agale, schimbând impresii și păreri, asta in pauzele de vorbit la telefon ale Emmei, către Muzeul de Artă.
          Odată ajunși acolo am ramas uimit sa vad  o mare de oameni. Am rămas placut surprins să văd foarte mulți tineri, dornici de cunoaștere,care așteptau liniștiți, în coloană să le vină rândul să intre în muzeu.

           Muzeul de Artă din Craiova este amplasat în Calea Unirii nr. 15. Înființat în anul 1908 sub numele de Pinacoteca Alexandru și Aristia Aman, va deveni în 1954 Muzeul de Artă Craiova. Muzeul este adăpostit într-un palat în stil baroc târziu, monument de arhitectură, construit în 1900 - 1907, inaugurat în 1909, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Palatul a fost donat statului în anul 1936. Clădirea are și o valoare memorială: în 1913, în această clădire a fost găzduit regele Carol I și familia sa, între 19 septembrie - 9 octombrie 1939, aici a fost găzduit guvernul polonez aflat în refugiu, în frunte cu Eduard Smigli-Ritz iar între 5 noiembrie - 25 decembrie 1939 a fost găzduit președintele Poloniei, Ignacy Muscicki. 


             

          Și cam atât am apucat sa vizităm, pentru că a trebuit sa punem pauză la tur, deoarece am avut un Constantin de sărbătorit și nu aveam cum să-l ratăm, dar dacă vreți să vizitați muzeele din Craiova, ele au ușile deschise în fiecare zi între orele 10.00-17.00 și vă așteapta cu foarte multe informații utile.

 Pentru mai multe poze accesați link!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu